24 Mart 2016 Perşembe

Yabancıların gözüyle 3 büyükler


Yurtdışında bulunan futbolseverlere "Türkiye'de en beğendiğiniz futbol takımı hangisidir?" diye bir soru ile anket yaparak çıkacak sonucu merak ettim ama öncelikli olarak sizlere kısaca Google Plus'tan bahsetmek istiyorum.

Facebook, Twitter, İnstagram kadar belki popüler değil ama Google Plus (Google+) tüm dünyada Facebook'tan sonra en fazla üyesi olan ikinci sosyal medya 'dev'i. Kurulduğu ilk yıllarda bazılarına göre Facebook'u dahi bitirecek gözüyle bakılan Google Plus, kısa zamanda bunu yapamasa da (insanların alışkanlıkları öyle kolay kolay hemen değişmez) sürekli büyüyen görüntüsüyle diğer sosyal medya devlerine göz dağı vermiş durumda. Rakiplerine nazaran en büyük eksiklikleri üye sayılarının fazlalığına rağmen aktif kullanıcıların diğer sosyal medya sitelerine göre az oluşuydu ama bunu da zamanla kırarak aktif kullanıcı sayısında 500 milyonu geçti.

Google Plus uygulamasını yıllardır kullanan birisi olarak, Google Plus'un en kalabalık gruplarından biri olan "Champions League" (Şampiyonlar Ligi) grubunun baş moderatörlüğünü 3 yıldır yürütüyorum. Grubun moderatörlüğünü ilk aldığımda 80.000 üyesi var iken şimdilerde yaklaşık 800.000 üyesiyle çok büyük bir aile oldu. Ülkemizden de yüzlerce üyesi var.


Böyle bir girişten sonra, 22 Mart 2016'da kullanıcıların oylarına sunduğum bir anketin sonucunu sizlerle paylaşmak istiyorum. İlk 2 gün boyunca grubun en üstüne sabitlediğim ve sonrasında doğal haline bıraktığım anketin sorusu şu şekildeydi :

"Türkiye'de en beğendiğiniz futbol takımı hangisi?"

Şıklara, sırasıyla alfabetik sırayı takip ederek Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ı ekledim. Amacım yurtdışındaki futbolseverlerin eğilimlerini ve düşüncelerini merak etmek, Türk Futbolu'na nasıl baktıklarını gözlemlemek ve daha çok hangi takıma sempati ile baktıklarını tespit etmekti. Doğal olarak içinde Türkiye ibaresi olduğu için ankete katılım nispeten az oldu (şu an 1.600 civarı ama artabilir) ama inanın benim için yine de iyi bir rakam ve katılımın onbinleri bulması halinde de sonucun çok değişeceğini düşünmüyorum.

Anketin sonuçlarına baktığımızda, ülkemizde 3 büyükler olarak bilinen takımların Avrupa ve Dünya üzerinde tanınmalarının ve takip edilebilirlik düzeylerinin artmasının bir numaralı kıstasının Avrupa Kupalarındaki başarıları ve o takıma gelen yıldız transferlerinin olduğu gerçeğini bir kez daha gördük. Ayrıca Türkiye Ligi maçlarının hiçbir şekilde diğer ülkelerde yayınlanmaması da ligimizdeki takımların farkındalık düzeylerini olumsuz etkiliyor. Gerek UEFA ve Süper Kupa Şampiyonluğu, gerekse de Şampiyonlar Ligi müdavimi olma, Fatih Terim, Mancini, Sneijder, Drogba gibi argümanlarıyla G.Saray, tüm Dünya üzerinde en çok tanınan ve daha fazla takipçisi, itibarı olan Türk takımı. Bu iki kere iki dört sonucu kadar kesin ve tarafsız bir gözle de net bir şekilde hissediliyor.

An itibariyle; toplamda 1.609 kişinin oy kullandığı anketin sonuçları...


Buna göre ;

1.609 katılımcının 206'sı (% 13'ü) Beşiktaş, 365'i (% 23'ü) Fenerbahçe ve 1.038'i (% 65'i) Galatasaray lehine oy kullandı. (Oranlar 0,5'ten sonra yuvarlama yapıyor).

Bu arada ankete katılanların yaklaşık % 5'inin Türk kullanıcılardan oluştuğunu da eklemeliyim.

Anket sonucunu (sürekli değişecektir) aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz...

https://plus.google.com/+SerdarS%C3%B6zkesen/posts/Va4hZcPojsV

Sizleri de Champions League grubuna beklerim. Grubun linki burada...

https://plus.google.com/communities/108539860833960024922

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SON 1 AYDA EN ÇOK OKUNANLAR