23 Eylül 2014 Salı

Bu Da Mı Gol Değil?

Futbolda kale direklerinin yüksekliği 2,44 genişliği ise 7,32 metredir ve bu günlerde iki direk arasında bulunan çizgiyi geçen topu göndermek oldukça güç bir hal almış durumda. Öyle ki; kağıt üstünde muazzam bir hücum gücü olan çoğu takım GOL konusunda oldukça cimri, daha doğrusu kelimenin tam anlamıyla başarısız.

Ülkemizde özellikle şampiyonluğa oynayan 3 büyüklerin oynadıkları nispeten kötü futbolla paralellik gösteren 'skor üretememe' hastalığından takımların Avrupa performansları ve hatta Milli Takıma kadar sıçrayan (İzlanda 0-3) bu olumsuz tablonun kısa sürede "sihirli bir el" değmesi sonucu derhal standart bir seviyeye çekilmesi şart. Taraftarların da bu konuda oldukça şikayetçi olduğu ve günden güne ülke bazında futbolun kabak tadı verdiği bir ortamda, özellikle teknik adamların en çok bu konuda ders çalışması ve mesailerini bu yönde yapmaları şart... 



Tabloda yer alan takımlardan sadece ilk 4'deki 3 takımın, ülke ortalamalarının üzerinde gol attığını düşündüğümüzde 'gol sorunu' sadece bizim ülkemize has bir durum değil, aynı zamanda Avrupa'nın büyük bütçeli takımlarının da kanayan yarası durumunda. Lewandowski, Müller, Higuain, Berbatov, Rooney, Van Persie, Dzeko, Llorente, Balotelli, İmmobile, Mandzukic gibi yıldızların gol sorunu çektiği bir Avrupa'da; varsın Burak Yılmaz ofsayta yakalansın, Sow - Emenike altıpastan auta atsın, Cenk Tosun zoru başarsın :)

Aslında aşağıdaki 'kısır' tabloya baktığınızda "1-0 olsun bizim olsun" mantığının da tekrar moda haline geldiğini istatistikler net bir şekilde bizlere gösteriyor. Bu alanda özellikle Juventus, Beşiktaş, Roma gibi takımlar belki liglerinde çok iyi yerdeler ama topu ağlarla buluşturma konusunda çok ama çok zorlanıyorlar. Öte yandan Guardiola'nın Bayern Münih'inin de aylar geçtikçe sürekli azalan bir performans göstermesi, Monaco'nun yıldızlarını satması sonucu ligde düşme hattına kadar gerilemesi ve Napoli'nin bir türlü geçen sezonun ritmini yakalamaması yine 'skor üretememe'nin getirdiği sıkıntılar. 

Tablonun en üstündeki 5-6 takımı saymazsak diğer 'dev' takımların hemen hepsinin bu hayal kırıklığı performanslarında belirleyici nedenler var. Sakatlıklar, Dünya Kupası sonrası yaşanan form tutamama, teknik adam değişiklikleri vs. olsa da yine de söz konusu takımların ellerindeki hücum güçleri kendi liglerindeki diğer takımlarla kıyaslandığı zaman adeta 'uçurum' kelimesi ile eşdeğer bir fark yaratıyor ki, buna rağmen bu ortalamalar tam anlamıyla fiyasko.

Tabloda sadece 3 takımın (Real Madrid - Chelsea ve Milan) kendi lig ortalamalarının üzerinde gol atması da sizleri yanıltmasın. Zira Real Madrid bir maçta 8 gol, Chelsea bir maçta 6 gol ve Milan bir maçta 5 gol attılar. 



Eminim ki, ilerleyen haftalarda bu ortalamalar bir şekilde artacaktır ama 2014 - 2015 sezonunun ilk 1 aylık dönemi futbolun meyvesi 'gol' anlamında fazlasıyla kısır ve durağan geçti...

Orta, şut ve yine aut...

Off ya, buda mı gol değil? :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SON 1 AYDA EN ÇOK OKUNANLAR