27 Kasım 2013 Çarşamba

"İskoç Messi" : RYAN GAULD

Dünya Futbolu artık yeni futbolcu yüzleri arıyor. Dünyanın önde gelen büyük kulüpleri de kadrolarında daha çok genç futbolcu oynatmak adına yeni arayışlar içerisindeler. Lafı fazla uzatmadan sözü, kendisine "İskoç Messi" denilen Dundee Unıted forması giyen Ryan Gauld'a getireceğim. Aberdeen'de dünyaya gelen ve 16 Aralık'ta 18 yaşını dolduracak olan genç futbolcunun taliplileri hiçte azımsanacak derecede değil. Keza Liverpool ve Manchester Unıted'ın gözlemcileri harıl harıl bu futbolcuyu takip edip yönetime raporlarını sunmakta. Zaten genç futbolcu İskoç olduğu için Ada futboluna da aşina olması münasebetiyle daha çok Premier Lig takımlarının sıkı gözetimi altında olduğunu söyleyebiliriz.

Geçen hafta Dundee Unıted'ın Partick Thistle karşısında aldığı 4-1'lik galibiyeti yerinde izleyen Liverpool ve MANU'lu gözlemciler, genç yeteneğin takımının 4 golünün de asistini yaptıkları bir maça tanık oldular. Genç yetenek, bu muazzam ve göz alıcı performansı ile kendilerini izleyenleri 'mest' etti. Ayrıca Newcastle ve Everton'lu gözlemcilerin de aynı maçı izledikleri ve diğer yıldız adayları Andy Robertson (19) , Brian Graham (26) hakkında da bol bol not tuttukları biliniyor. 

Şimdilerde "İskoç Messi" olarak adlandırılan Ryan Gauld, ilk lig maçına Motherwell'e karşı 13.05.2012'de çıktı. Oyuna son dakikalarda giren hücuma yönelik ortasaha oynayan genç yetenek, ilk lig formasını 16,5 yaşında giymiş oluyordu. Geçtiğimiz sezonda ise 1 tanesi kupa, toplam 11 maçta Dundee forması giydi ve bir de gol attı. Formasını giydiği 11 karşılaşmanın 9 tanesi, Şubat 2013'de göreve gelen teknik direktör Jackie McNamara dönemine denk gelmiştir ki, buradan da McNamara'nın genç oyuncunun potansiyeline ne kadar duyarlı olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. Ayrıca Ryan Gauld, geçen sezon bir dönem Real Madrid'li gözlemcilerin de dikkatini çekmiş ve belirli bir süre takip edilmişti. 

Bu sezon ise 14 haftası geride kalan İskoç Premier Ligi'nde 12 maçta forma giyen Ryan Gauld, 9 kez ilk 11'de sahaya çıktı ve takımı adına 4 gol kaydetti. Ayrıca takımının Lig Kupası'nda oynadığı 3 maçta da forma giydi ve 1 gol attı. 1995 - 2005 yılları arasında futbolculuk döneminde Celtic formasını giyen 40 yaşındaki genç teknik adam McNamara ile kariyerine güzel bir başlangıç yapan "İskoç Messi" lakaplı yetenek; sık forma şansı bulduğunda neler yapabileceğini, Ada'nın zengin  kulüplerinin dahi dikkatini çekecek olan potansiyeli ile birleştirince önümüzdeki günlerin de en çok dikkat çeken futbolcularından birisi olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Ocak 2016'ya kadar kulübü Dundee Unıted ile sözleşmesi devam edecek olan Ryan Gauld'un önümüzdeki günlerde ve özellikle sezon sonunda durumunun ne olacağı tam bir merak konusu. Şuan ki piyasa değerinin ise 6 milyon sterlin (7,1 milyon euro) olduğu konuşuluyor ki bu yaştaki bir yükselen yıldız için hiçte kötü bir rakam değil ve bu rakam artabilir de. 

Championship Manager ya da kısa adıyla CM oynayanlar bilirler, zamanında İskoç Mark Kerr diye bir ortasaha oyuncusu vardı. Gelecek vaad eden bir futbolcuydu, daha 19 yaşında Falkirk takımında keşfedilmişti. Birileri mutlaka alır, yıldızı parlar denmişti ama olmamıştı...

Bakalım genç yetenek, Messi gibi bir futbol sihirbazı ile adının yanyana yazılmasından rahatsız olmadan bunu olumlu yönde kullanıp dünya futbol piyasasına yeni bir renk katabilecek mi? Sorunun cevabını da tabii ki ilerleyen günlerde hep beraber göreceğiz...

twitter.com/serdarsozkesen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SON 1 AYDA EN ÇOK OKUNANLAR