16 Mart 2016 Çarşamba

Eskiler de MLS'i severdi

Yaşı 30'u geçmiş, hatta futbolu bırakmalarına tahminen 2-3 sene kalmış bazı futbolcuların en ünlü adreslerindendir MLS (Major League Soccer), yani Amerika'daki futbol ligi. Bu akımı son yıllarda belki de tekrar başlatan futbolcu David Beckham. 10 yıllık Manchester Unıted kariyeri sonrası 2003'te Real Madrid'e imza atan İngiliz futbolcu, kontratının bitiminde (2007) hem de henüz 32 yaşında iken, yani hala Avrupa'da en az 2 sezon daha oynama şansına sahip iken MLS'in yolunu tutmuş ve Los Angeles Galaxy'e giderek tüm dünyayı şoke etmişti. Beckham'ın ardından Henry, Robbie Keane, Nesta, David Villa, Lampard, Gerrard, Drogba, Kaka, Raul Gonzalez, Pirlo ve daha birçok ünlü futbolcu 'para' temalı transferlere imza atarak ABD'nin futbolunun reklamını yaptılar ve ülke futbolunun bugün birçok dünyada izlenebilirlik ve takip edilebilirlik düzeylerini artırmalarına yardımcı oldular.

Franz Beckenbauer, 1980, NY Cosmos 3 FC Koln 1
"Beckham, MLS akımını tekrar başlattı" derken dikkat ettiyseniz bu akımın mazisinin olduğuna vurgu yaptım. Belki gençler bilmez ama MLS, şimdiki zamanda jübilesine az kalan futbolcuların yeni alternatiflerinden değil. Sadece biraz ara verilmişti o kadar. Zamanında Pele'sinden Cruyff'una, Beckenbauer'inden Eusebio'suna, Gerd Müller'den George Best'ine kadar birçok ünlü ve efsane futbolcu ABD'de futbol oynadılar. MLS'in yıllar geçtikçe yükselen pazar değerinin ilk mimarları işte onlardı. Kimler mi onlar? 

New York Cosmos - 1978 Johan Cruyff and Franz Beckenbauer
Franz Beckenbauer, Giorgio Chinaglia, Pele - New York Cosmos - 1977
Franz Beckenbauer (New York Cosmos) ve Gerd Müller (Fort Lauderdale Strikers) yıllarca Bayern Münih'te aynı dönem forma giydikten sonra MLS'te bu defa birbirlerine rakip oldular - 1979
Pele, Hilary Carlyle, Eusebio  Quicksilvers - NY Cosmos maçı öncesi 1977
Fort Lauderdale Strikers 1979, Alman gol makinesi Gerd Müller
1970'li yılların ortaları ile 1980'li yılların başlarında NBA yine Amerika'nın gözbebeği iken bu büyük futbol yıldızları da onlara büyük rakip oldular. O yıllarda ABD'de olmak vardı hakikaten. Düşünsenize, gündüzleri Pele, Best, Eusebio, Müller, Cruyff, Beckenbauer ve diğerleri sahne alırken, akşam seanslarında ise basketbolda Kareem Abdul Jabbar, Larry Bird, Julius Erwing, Moses Malone, Elvin Hayes, Walt Fraizer, George Gerwin ve nicelerini izlemek için dünyanın en şanslı insanı olmak gerekiyordu.


George Best, 1979 Fort Lauderdale Strikers.
Los Angeles Aztecs - New York Cosmos maçından George Best and Pele - 1978 
LA Aztecs takımının sahibi Elton John (4 numaralı) ve takım kaptanı George Best

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SON 1 AYDA EN ÇOK OKUNANLAR