24 Mayıs 2017 Çarşamba

30 yaş şampiyonu Djokovic

Novak Djokovic, pek çoklarına göre tenis tarihinin en iyi üçüncü oyuncusu. Mükemmel devam eden kariyerinde hala bu kategoride ikinci, hatta birinci olma şansı var. Bu yazı kaleme alınırken Nole, iki gün önce 30 yaşına girdi. Sırp tenisçi aynı zamanda bir süredir boşta olması sebebiyle yeni koçu Andre Agassi'yi de doğum gününden bir gün önce kamuoyuna açıkladı. Bu da yetmezmiş gibi Djokovic, 5 yıldır sponsoru olan Uniqlo ile yollarını ayırıp Lacoste ile anlaşmaya vardı. 30 yaşına girerken Roma Masters'ta finalde Zverev'e kaybetse de yeni koç + yeni sponsor ile Roland Garros'a hazırlanmaya başladı bile. 

Tenis tarihinin en iyisi Roger Federer'in 36 yaşına girmesine yaklaşık iki ay kaldığını düşünürsek, kalan kariyerinde oynayacağı maximum iki yıl daha var gibi. Onun yerinde başka bir isim olsa belki bu kadar uzun süre fit kalıp hala kariyerine devam ediyor olamazdı. Zaten Federer gibi sporcuları en üst seviyede tutan başarının sırrı da bu olsa gerek : Kendilerine iyi bakıyorlar, işlerine büyük saygı duyuyorlar ve tüm bunları severek yapıyorlar. Sevmek demişken geçenlerde Nick Kyrgios'un "tenisi sevip sevmediğime emin değilim" açıklaması dahi Avustralyalı raketin kariyerinde nasıl gel-gitler yaşadığını göstermesi açısından önemli bir ayrıntı olsa gerek.

Federer'deki bu profesyonel anlayışın aynısı Nadal ve Djokovic'de de var. Nadal yaşadığı sakatlıklara aldırış etmeden turun sürekli içinde kalmak için fazlasıyla mücadele verdi. Hep daha iyisi için savaştı. Bitti denilen anlarda küllerinden daha güçlü doğarak geri dönmeyi başardı. Keza Murray de, tarihin en büyük üç tenisçisi ile aynı döneme gelen kariyerinde elinden gelenin en iyisini yaparak iki kez olimpiyat şampiyonluğu kazandı. Birçok üst düzey turnuvada kupalar kaldırdı ve o da nihayet dünya 1 numarası koltuğuna oturmayı başardı.

Tekrar Djokovic'e dönelim. Novak; Andy'den 1 hafta, Nadal'dan ise 1 yaş küçük. Federer ile aralarında hemen hemen 6 yaş fark var. Djokovic'in doğum günü şerefine; bu büyük dört tenisçi için hepsinin 30 yaşına ayak bastıklarında kariyerlerinde ne tür başarılar elde ettiklerine göz atalım istedim ve bununla ilgili küçük bir araştırma yaparak bunu tabloya döktüm. Tabloda birçok parametre var. Bu tablo 'kim daha iyi' kısmından öte, 'The Big Four'a neden böyle dendiğinin kanıtı gibi adeta.

Yine de her biri 30 yaşındayken hangisi genel anlamda daha iyi diye sorarsanız, ben az bir farkla Djokovic derim. Ya sizler?

5 yorum:

  1. İşine olan saygısının yanısıra, kendine çok iyi bakması sonucunda iyi bir anatomik yapısının olması da etken. Güzel tarafı, bunu da işine olan saygısından yapıyor olması. Bir insanın güçsel olarak en verimli olabileceği yılları optimum seviyede yaşamayı başardı. Ama henüz bittiğini ve sıralamada 3. - 4. seviyelere ineceğini düşünmüyorum. Agassi ile yeni bir ivmelenme yakalayacaktır. Fransa Açık çok önemli bir basamak olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler efendim yorumlarınız için. Bir anlamda yazıyı özetlemişsiniz. Bu arada Nole için bitti gibi bir tabirde bulunmadım ona göre :)

      Sil
    2. Biliyorum öyle bir şey yok zaten :) Aslında yazınıza cevap niteliğinde bir yorum değil bu. Tamamen kendi düşüncelerimi paylaşmak istedim. Ben teşekkür ederim.

      Sil
  2. Djokovic'in devam eden fransa açıkta final oynayacağını düşünüyorum. Belkide istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmayacak şey değil ama biliyorsunuz ki, final oynaması için olası yarı finalde Nadal'ı geçmesi gerekecek. Şu halde Nadal'ı yenmek büyük bir başarı olur. Djokovic yine de her şeyi yapabilecek kapasiteye ve kariyere sahip. Neden olmasın derim...

      Sil

SON 1 AYDA EN ÇOK OKUNANLAR