13 Nisan 2016 Çarşamba

I'm Back - 19.03.1995


Michael Jordan... 1991 - 1992 ve son olarak 1993 yılında Chicago Bulls ile şampiyonluk yaşadıktan sonra, babasının ani ölümü ile beraber, çocukluğundan beri ilk göz ağrısı olan beyzbola yönelir. Henüz 30 yaşında aldığı bu karar sevenlerini çok üzer. Belki de üstüste kazandığı 3 yüzük sonrası misyonunu tamamladığını düşünür ve vakit daha da geç olmadan, zamanı varken beyzbola yoğunlaşmaya, bir yerde kafasını dağıtmaya karar verir. İçindeki basketbol ve kazanma aşkı, ona büyük bir kapı açar ve yaklaşık 2 yıla yakın bir sürenin ardından Bulls ile tekrar parkelere döner. İlk basın açıklamasında sadece iki kelime, "I'm back" ile "geri döndüm" der. 19 Mart 1995 akşamı Market Square Garden'da İndiana Pacers karşısında tutkunu olduğu basketbola dönen Jordan, sezonun kalan 17 maçında dahi, yani 32 yaşında 26,9 sayı ortalaması tutturmayı başarır. Basketbola ara vermeden önceki 7 sezon boyunca 30 sayı barajını aşmayı başaran gelmiş geçmiş en büyük basketbolcu olan Jordan, basketbola tekrar döndüğü ilk 3 sezonun tamamında yine şampiyon olur ve rekor üzerine rekor kırar. 

Büyük 3'lüden Pippen ve Rodman'ın takımdan ayrılacak olması, koç Phil Jackson'un da kontratının bitmesi ile beraber, elde edilecek tüm başarıların kazanılması duygusuyla 1999'da yani 36 yaşında basketbola tekrar ara verme kararını verdiğinde herkes bu defa 'son' olduğunu düşünür. 2001 yılında bu kez Washington Wizards ile basketbola tekrar dönüş yapar ve iki sezon daha basket oynayıp 40 yaşında bir daha dönmemek üzere basketbolu bırakır. En basit bir hesapla; kariyeri boyunca attığı 32.292 sayı ile tüm zamanlarda dördüncü sırada kendine yer bulabilmişken, ara verdiği 4 sezonda, sezon başına minimum 2.000 sayı atacağını tahmin edersek toplamda 8 bin sayı atacağı gerçeğine ulaşacak ve 38.387 ile bu alanda zirvede olan Kareem Abdul - Jabbar'ı da geçecek ve belki de kırılması asla mümkün olmayan bir rekora imza atacaktı.

19 Mart 1995'te basketbol, hatta spor tarihinin en 'hayırlı' geri dönüşlerinden birine imza atan Michael Jordan, bugün basketbolda "dünyanın en iyisi" diye anılıyorsa bunun en büyük sebebi o gün verdiği bu geri dönüş kararıdır...


1 yorum:

SON 1 AYDA EN ÇOK OKUNANLAR